Yine Annem örtmüş üstümü!

Duygu Can 2 Ekim 2013

Yorgunluktan uyuyakaldığımda gizliden üzerimi örten kişiyi arıyorum. Ben üşümekte iken, üzerime inceden bir çarşaf seren kişiyi arıyorum. Bana ihtimamlı davranan kişiyi arıyorum. Çünkü o bana güvenli bağlanmış biliyorum. Yani küçükken annemizin bize davrandığı gibi, ne zaman ihtiyacımız olsa yanımızda olacağı güvenini bize verip kendisine güvenli bağlanmamızı sağlaması gibi.

Ben psikolojinin teorik açıkladığı halleri size pratik pratik söyleyeceğim. Hayatımızda bize bir güvenli bağlananlar bir de kaygılı bağlananlar var. Güvenli bağlanma ana-evlat bağlılığı gibi, bilirsin işte Annen sen ne olursan ol senin yanında olacak. Kaygılı bağlanmada ise güvensizlik vardır. Her ihtiyacın olduğunda o kişi sana gelmez, bir gelir, bir gelmez. Kesin bir genelleme yapamazsın, kendini onunla ilişkinde kaygılı ve güvensiz hissedersin.

Sana güvenli bağlanan kişi, sana ihtimam gösteriyor demektir. Ben inandım ki sevginin bir göstergesi var ise o da ihtimamdır. Biri senin hastalığın için kaygılanıyor, üzülüyor, iyi olman için dua ediyor ise, biri sana çaktırmadan sürprizler hazırlıyor ise, biri açık kalmış üzerini örtüyorsa, biri sen öksürünce ciğerlerinde iltihap hissediyorsa, biri acıkmış olduğunu senden evvel biliyorsa seni çok seviyor demektir. Ama insanoğlu da o kadar yüzsüz, o kadar kadir kıymet bilmez ki, “kaçan kovalanır” diye laf üretmiş, “s…n sırma bağlar” diye laf üretmiş… Birileri de bunları hayat felsefesi yapmış. Oysa “BANA BİR ADIM GEL; BEN SANA ON ADIM GELİRİM” diye bir laf da yok mu? Bu lafı hayatında nereye koydun? Nerede duruyor bunca güzel söz? Üzerine alçı mı döktün? Kim koyar senin kalbine tonla cünüp sözcüğü?

Sen, sana ihtimam gösteren, saçlarının bir teli yere düştü diye telaş eden adamı/kadını buldu isen, sende ona olanca gücün ile ihtimam göster. Göster ki beşeriyet sana meyil etsin. Beşeriyet gerçek sevginin karşılıklı ilgiden ötürü olduğunu bellesin. Sen, sana güvenle bağlananların ellerinden hiç bırakma, onlara güven ver, onlara hep seveceğini, çok seveceğini çekinmeden söyle.

Ben, “uyuyan insanın üzerine kar yağar” sözcükleri ile üzerimi örten kişiyi arıyordum da nerelere geldim. Olsun iyi de oldu, bağlanma çeşitlerini öğrendik ve kime ne çeşit bağlandığımızı aklımızda netleştirdik. Şimdi güvenle bağlandıklarımızı daha bir sevdik, kaygılı olanların bizi hayatımız boyunca kaypak sevdiğini anladık. Aldık defteri kalemi bir bir yazdık, ömrümüzde bir varmış bir yokmuş olanların kalbine şüphe ile yaklaşmaya başladık.

Aaaa şimdi öğrendim ki hayatımdaki en güvenli bağım ANNEM örtmüş yine üstümü…

Yorum Yapın